söndag 9 oktober 2005

Du har väl beställt ditt vita band?Visa att du bryr dig!

6 kommentarer:

 1. Bra att du påminde om detta! Jag skall försöka skaffa band i morgon!

  SvaraRadera
 2. Jag tänker inte skaffa något eftersom det här är ytterligare en av dessa otaliga kampanjer som aldrig leder till nånting och som bara lägger dimridåer. Under hela min livstid så har sådana här kampanjer förekommit och mycket talar för att det kommer att fortsätta efter min död också.

  När jag gick i grundskolan så var det tre miljarder människor på jorden och 1/3 av dom kunde äta sig mätta varje dag. Idag är det 5 eller 6 miljarder och antalet svältande har ökat i antal för det är fortfarande en tredjedel bara som äter sig mätta varje dag. Antalet som svälter ihjäl varje dag har ökat sen jag gick i skolan.

  Det vita bandet borde placeras över ögonen istället på de som tror att problemet avhjälps med punktinsatser från de utvecklade länderna. Men, men...man ska förståss inte glömma att man kanske ger någon en viss hjälp med bandet utöver de som administrerar kampanjen.

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Jag tror att fågelviruset kommer att vara det som utrotar fattigdomen, eller rättare sagt de fattiga. Jag anser att det är humanare när människan själv reglerar överbefolkningen än när naturen själv ska lösa problemet. Människan liknar ett virus på det sättet att hon förökar sig hämningslöst tills att avståndet mellan varje människa blir så litet att ett annat virus kan ta över.

  Antalet döda vid naturkatastrofer är också en funktion av hur tätt människor har packats ihop i området. Som i Pakistan nu där dödssiffran hittils är 30.000.

  Det dummaste svaret på fattigdomen i Afrika är att de skulle vara förtryckta av den så kallade rika världen. Det svaret leder in i en återvändsgränd och eftersom det är en lögn så genererar det fler lögner som inte gagnar någon utveckling. Däremot är det sant att Europa har en stor skuld till att det ser ut som det gör.

  Och det dummaste förslaget på lösning är när folk säger att vi ska öppna gränserna för dom så att de kan sälja på lika villkor. Något som brukar backas upp av nyliberaler. Den yttersta konsekvensen av det är en marknad där vi konkurrerar med barnarbetare bland annat. Men det kanske skulle stärka karaktären på svenska barn?

  SvaraRadera
 4. Barn ska leka och ha kul. Mm. Det är ett problem med att folk bor tätt i dåliga hus. Men då är det väl bättre att bygga jordbävningssäkra hus.

  SvaraRadera
 5. Många som köper bandet med texten "utrota fattigdomen nu" gör det av olika skäl. Egentligen fyller det samma funktion som emdeltidens avlatsbrev. Man skänker en viss summa till godhet och får själv en godhetstämpel. Dom vita banden är tydligare på det sättet än vad avlatsbreven var.

  Jag anser inte att det är fel i själva systemet. Men det blir fel när människor anser att de fyllt en godhetskvot när de skänkt en viss summa och anser sig hamna på rätt sida om skiljelinjen mellan goda och onda människor.

  SvaraRadera