onsdag 9 januari 2008

Nyhetsbrev från Normal Förlag

Hur tänker du, Beatrice Ask?

Anmälningarna om hatbrott mot homosexuella ökar. Trots detta har regeringen beslutat att ta bort prioriteringen av hatbrott i sina direktiv till polisen. Hur tänker du, Beatrice Ask?

Lars Gårdfeldt disputerade med en avhandling om diskrimineringen av hbt-personer inom kyrkan, Hatar Gud bögar?. Samtidigt som Bibeln rymmer berättelser om evig samkönad kärlek, så används den för att förtrycka hbt-personer som älskar. Vi ser det i Sverige med Åke Green - sedan hans frikännande har brott med homofobiska motiv ökat med 21%.

Tasso Stafilidis vittnar i sin självbiografiska Mitt brinnande hjärta om hur han levt med trakasserier och kränkningar - till och med från kollegor i Riksdagen.

Tasso Stafililidis fick ta emot sitt första dödshot när han var 15 år. Lars Gårdfeldt lever under ständigt dödshot.

I Bortom normen 2.0 berättar Åsa Petersen om sin homosexuelle vän som förföljs i natten när han ska hem efter en fest - och hur han räddas från bögknackare i sista sekunden och kan söka skydd på gaybaren SideTrack.

Vi minns drevet mot Tiina Rosenberg. Då stod det klart att det puttrar och pyr ett flathat i den svenska stugvärmen. Den lesbofobi som kom idagen då får oss att undra hur det är möjligt att kvinnor som inte behöver män kan vara så hotfulla i "världens mest jämställda land"? Eller kanske hänger det ihop?

Elisabeth Ohlson Wallins utställning In hate we trust turnerar i landet. Nu visas den på Stockholms länsmuseum. In hate we trust är en gestaltning av det homofobiska hatet. Det är rått, det är vidrigt och det gör ont. Men så ser verkligheten ut. Torsdagen den 17 januari håller Elisabeth Ohlson Wallin själv i en visning av utställningen, därefter framträder Tasso Stafilidis och Teater UPPÅNER med en föreställning på temat Kärlekens Pris. Missa inte!

uppmanar Normal Förlag

17 kommentarer:

 1. Homosexuella är väl inte direkt hotfulla. Men det är väl mer att man blir äcklad av dom. Fast för den saken finns ingen anledning att behandla dom illa som du ger exempel på här.

  Men det kanske är lika bra att ta bort den där prioriteringen efetrsom det inte har varit effektivt i alla fall och börj tänka i nya banor.

  Jag tycker att det är ok med homobröllop men jag skulle aldrig besöka ett sådant eller ta det på allvar.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym,

  vad är det som du blir äcklad av?

  SvaraRadera
 3. Att två stycken av samma kön visar kärlek till varandra. Och ännu värre när män förskr vara kvinnliga, transor, eller tvärtom. Vad är det med det?

  SvaraRadera
 4. Du kanske tycker att det är ovanligt, och att det därför känns obekvämt för dig?

  Men du ska veta att en bög sa en gång till mig, att han kräks vid blotta tanken på att kyssa en kvinna.

  Så för en homosexuell kan det nog kännas lika "äckligt" att se två av olika kön visa sin kärlek till varandra.

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det är fruktansvärt när homosexuella människor utsätts för trakasserier eller hatbrott av olika slag. Oavsett vad vi har för inställning i frågan om samkönade äktenskap måste vi kristna tydligt stå upp för att våra homosexuella vänner möts med kärlek och respekt och vi behöver alla arbeta med våra fördomar och rädslor.

  Ett fördel har ju den som har en homosexuell vän eller invandrarvän, eller muslimsk vän eller kristen vän eller vad det nu är för några som vi är rädda för eller känner antikänslor för.

  Håller med Karin om det är nog det ovanliga i att se människor av samma kön uttrycka kärlek till varandra, som gör att man kan bli obehagligt berörd. Kommer ihåg en gång när jag såg en kille kyssa en annan kille till avsked vid tåget och tänkte: Varför måste dom göra så här inför alla människor, men varför i all världen skulle det vara konstigare än om en man och en kvinna kysser varandra.
  Vi är rädda för det ovanliga.

  SvaraRadera
 6. Rune:
  "Ett fördel har ju den som har en homosexuell vän eller invandrarvän, "

  Jag har invandrarbekanta, dock inga som jag skulle kalla vänner.

  "eller muslimsk vän eller kristen vän eller vad det nu är för några som vi är rädda för eller känner antikänslor för."

  Muslim och kristen innebär en livsfilosofi och jag ser det som högst naturligt att man kan känna antikänslor inför båda. Själv tycker jag väldigt illa om islams livsfilosofi, samtliga officiella företrädare och väldigt många av anhägarna.

  "Håller med Karin om det är nog det ovanliga i att se människor av samma kön uttrycka kärlek till varandra, som gör att man kan bli obehagligt berörd."

  Jag tror knappast att det är det ovanliga som gör att man känner avsky inför det.

  "Kommer ihåg en gång när jag såg en kille kyssa en annan kille till avsked vid tåget och tänkte: Varför måste dom göra så här inför alla människor,"

  Det är väl inget fel att tänka så så länge som du inte handgripligen ger dig på dom. Det går ju att titta åt annat håll också.

  "men varför i all världen skulle det vara konstigare än om en man och en kvinna kysser varandra.
  Vi är rädda för det ovanliga."

  Eh...ska förklara det för dig när du blir vuxen.

  SvaraRadera
 7. Tja hade det varit homosexuella man skildrats med erektion beskådande en våldtäckt istället för kristna hade du förmodligen haft en helt annan åsikt.

  Förföljda är de som det är accepterat att skildra på ett sådant sätt.

  Kärlek är inte ett argument för inkludering i begreppet äktenskap...kärleken är större än så och finns hur många kärleksrelationer somhelst. Fina, vackra, bibliska men inte föremål för äktenskap för det. När du inte är för äktenskap för alla kärleksrelationer använd det inte som argument.

  SvaraRadera
 8. Jag gillade inte Tiina Rosenberg
  och sättet hon argumenterade. Men jag har inte känt till att hon var lesbisk. Men inte är man hobofom
  bara för att man tycker illa om en
  persons sätt att framföra en uppfattning.

  Om man har uppfattningen,att en präst är en knöl, så innebär det ej att man avsäger sig medlemskap i Svenska Kyrkan.

  SvaraRadera
 9. Det är lite märkligt att välja ut att visa brott ska prioriteras pga någon egenskap hos offret. Hatbrott måste riktiga sig mot en minoritet vilket får märkliga konsekvenser - om Lars Gårdfelt blir nedslagen av ett gäng satanister för att han är kristen då är det inget hatbrott (majoriteten tillhör ju svenska kyrkan) och brottet ska inte prioriteras. Om samma satanister hade slagit ned Lars G för att han är bög då skulle det däremot prioriterats och bestraffats hårdare. Känns inte riktigt som likhet inför lagen...

  SvaraRadera
 10. Anonym,

  efter vad jag förstår handlar straffskärpningen om att våldet inte är slumpartat utan handlar om ett hat mot det som personen representerar.

  SvaraRadera
 11. Karin, tyvärr är du dåligt påläst. Hatbrott kan bara rikta sig mot minoriteter och därför är t.ex. våld och förföljelser mot kristna inte hatbrott i vår lag eftersom de anses tillhöra en majoritet. Kategorin hatbrott är godtycklig och leder till rättsosäkerhot och ojämlikhet inför lagen. vi bör bekämpa brott och garantera all medborgare säkerhet, men det gör vi betydligt bättre utan politiskt korrekta slagord om "hatbrott" som slår så fel som exemplet om Lars Gårdfelt ovan visar!

  SvaraRadera
 12. Jag skrev inte att hatbrott riktar sig mot alla.

  SvaraRadera
 13. Nej, vem har påstått att du säger att hatbrott riktar sig mot alla? Du har dock inte förstått att kristna som grupp per definition inte kan bli utsatta för hatbrott i Sverige. Kassifikationen hatbrott förutsätter att förövaren riktat sitt brott mot någon pga denna tillhör någon form av etnisk, religiös eller sexuell minoritet. Och eftersom 74% tillhör svenska kyrkan så anses de kristna vara en majoritet i vårt land och en av satanister nedbränd kyrka är inte resultatet av ett hatbrott, möjligen skulle det vara ett hatbrott om kyrkan tillhörde t.ex. Metodisterna eftersom dessa i en bemärkelse tillhör en religiös minoritet. Men jag tvivlar på det och tror inte ens ett nedbränt metodistkapell räknas som "hatbrott".

  SvaraRadera
 14. Apropå på debatten i början:
  tror många tycker att bögar är "Äckliga" därför att de tycker analsex är äckligt. Där av större tolerans mot lesbiska.

  Det går att se hur det med större tolerans mot homosexuella (män) också blivit mer tolererat med sexuellt experimenterande i form avbl.a. analsex hos hetrosexuella par. Och när det blivit accepterat med analsex för hetrosexuella så har toleransen mot homosexuella ökat.

  Kanske borde vi på ett sätt tacka porrindustrin som ju också har sin del i dessa förändringar?

  SvaraRadera
 15. Anonym:
  "Och eftersom 74% tillhör svenska kyrkan så anses de kristna vara en majoritet i vårt land och en av satanister nedbränd kyrka är inte resultatet av ett hatbrott,"

  Därav följer då att apartheid i Sydafrika aldrig har existerat eftersom minoriteten aldrig kan förtrycka majoriteten.

  "möjligen skulle det vara ett hatbrott om kyrkan tillhörde t.ex. Metodisterna eftersom dessa i en bemärkelse tillhör en religiös minoritet. Men jag tvivlar på det och tror inte ens ett nedbränt metodistkapell räknas som "hatbrott"."

  Det betvivlar jag också väldigt starkt. Enda gången det har talats om hatbrott i ett sådant fall så var det en moske i Malmö som blev utsatt för brandattentat. Men det var tydligen några muslimer som låg bakom av okänd anledning den gången.

  SvaraRadera
 16. Karin:
  "efter vad jag förstår handlar straffskärpningen om att våldet inte är slumpartat utan handlar om ett hat mot det som personen representerar."

  Mjaa, inte riktigt kanske. Det låter som att homosexualitet skulle vara något heligt i så fall och riktigt så är det väl inte ännu. Att det fungerar rätt dåligt beror på att människor inte tar lagen på allvar, inte ens homosexuella som blir utsatta för hatbrott. Ett bra exempel är väl Federley från centern som blev utsatt för en misshandel efter att han varit ute och festat och sedan övervägde att inte ens anmäla. Han har visserligen förklarat det med att han var i chock men jag tyckte att det lät tunt. Detta varvas sedan med personer (homosexuella) som har en överdriven anmälningsbenägenhet, även den grundad på att de inte tar lagen på allvar och sedan finns det en drös homosexuella som gnäller av sig i diverse krönikor utan att anmäla.

  SvaraRadera
 17. Nej, tack och lov är kristna ingen minoritet i Sverige.

  M: Nja, jag håller inte med om ditt resonemang. Men jag funderar väldigt lite på hur folk har sex med varann. Men jag får berättat för mig av tonåringar i min närhet att killar vill göra med dem det som de ser i porrfilmerna. Och att de känner äckel och avsky.

  Då får man berätta för killarna och tjejerna klara fakta som t ex att det i somliga filmer är så att tjejerna får lokalbedövning för att kunna behandlas som dom gör.

  SvaraRadera